Història dels Nanos Nous de Tarragona

 

Foto realitzada per Vallvé. Arxiu APNNTEl nom de Nanos Nous apareix per primera vegada en un programa de la Festa Major de Tarragona durant les Festes de Sant Magí de 1991, per intentar garantir solucions per a la parella de nanos que la colla Xiquets de Tarragona havia ofert a l'Ajuntament. Aquesta problemàtica accelerà la creació de la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular, que fou aprovada pel Consell Plenari el 18 de gener de 1991. Aquesta Comissió és integrada per diferents assessors externs a l'Ajuntament designats per l'Alcaldia a proposta de la Conselleria de Cultura, pels representants de les diferents associacions i col·lectius integrants del Seguici, per representants dels diferents grups polítics presents a l'Ajuntament i per tècnics municipals de gestió cultural i arxius.

Després d'haver demanat l'opinió a les entitats del Seguici i a les colles castelleres sobre l'esborrany d'un protocol elaborat des del Departament de Gestió Cultural de l'Ajuntament, el 28 de juny de 1991, la Comissió Informativa de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona aprovava la proposta de protocol redactada per la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular que finalment fou aprovada per unanimitat pel Consell Plenari de l'Ajuntament el 19 de juliol de 1991.del Consistori rebutges la seva incorporació i des de 1991 es van diferenciar els Nanos Vells (creats per Bernat Verderol al segle XIX (1865) que la formen la comparsa: el Capità, els Arlequins, els Negres, els Andalusos, els Pagesos, el Metges i els Marquesos) i va sorgir el grup dels Nanos Nous (formada per Nanos de diferents artistes del segle XX i que formen la comparsa: els Pescadors del Serrallo (1964 per Vicent Tortosa Biosca), els del Nàstic (1986 per Vicent Luna Cerveró), i els dels Xiquets (1990 per Joan Blázquez Hernández)).

1964.- Iè Centenari dels Nanos de la Ciutat de Tarragona, i es presenten els Nanos dels Pescadors: Jaume de Castellano i Toneta del Pagès, amb una gran festa a la Plaça de Braus de Tarragona. Els Pescadors són obra de Vicent Tortosa Biosca. Passaren a formar part de la comparsa de Nanos de la Ciutat, al cap davant, darrera del Nano Capità.

1986.- Es realitzen els Nanos del Nàstic (Mingo i Rosona), donats per el Club Gimnàstic de Tarragona, en motiu del seu centenari. L'autor va ser Vicente Luna Cerveró, artista faller valencià. Es van agefir a la comparsa de Nanos de Tarragona, al final de la resta de nanos.


1990.- Es realitzen els Nanos de la Colla Castellera Xiquets de Tarragona, en motiu del 20è aniversari dels Xiquets, autors Joan Blazquez (estructura) i Jaume Queralt (pintura), i surten per Santa Tecla de 1990, amb l'entitat castellera.

1991.- L'aparició dels Nanos dels Xiquets, comporta que l'Ajuntament faci diferència entre els Nanos Vells (obra de Verderol) i Nanos Nous (els Pescadors, els del Nàstic i els Xiquets).

Alguns membres de l'Associació Lúdica Colla de la Bóta, entitat del Carnaval tarragoní, inicien la tasca de portar els Nanos Nous, fins el 13 d'octubre de 2008, que es quan es crea l'Associació de Portants dels Nanos Nous de Tarragona, entitat exclusiva, que es dedica a portar aquests elements festius del Seguici Popular per part d'aquests membres que ja eren portants durant més de 10 anys.

1999.- Els Nanos Nous vam anar al 50è Aniversari dels Nans de Vilanova i la Geltrú, que va tindré lloc el 31 de juliol de 1999, amb una concentració i cercavila.
Vam assistir juntament amb els Nanos Vells de Tarragona i altres colles convidades de la resta del nostre país, com van ser: Manresa, Capellades, Vilafranca del Penedès, Montblanc, Igualada, Benicarló, Vinarós, Terrassa, Barberà del Vallés i Torredembarra.

Destacar que fins al dia d'avui aquesta sortida a Vilanova i la Geltrú, ha estat la primera del grup dels Nanos Nous fora de la ciutat de Tarragona.

1999.- Per les festes de Santa Tecla, els Nanos Nous vam participar com elements del Seguici Popular, a la Foto de Mil·leni que es va fer al Pla de la Seu i a les escales de la Plaça de les Cols.

2000.- El 2 de desembre de 2000, els Nanos Nous vam participar a una cercavila extraordinària, en motiu de la proclamació de Tarraco Patrimoni de la Humanitat per l'Unesco. Sortida amb un recorregut que va acabar als Jardins del Camp de Mart, amb un llançament de coets d'artifici.

2003.- Vam ser padrins dels nous Nanos de la Colla Gegantera i Festera del Col·legi Dominiques de Tarragona, el dia 16 de setembre, a l'Antic Ajuntament. Veure fotos.

2004.- Els Nanos Nous, surten amb la resta del Seguici Popular de la Ciutat, en motiu de l'arribada del nou Arquebisbe de Tarragona, Excm. i Rvdm. Dr. Jaume Pujol el 19 de setembre de 2004 per la tarda.

2006.- L'artista Aurora Fernández Pacheco va fer una restauració a tots els Nanos Nous (les 3 parelles), després del mal estat en que estaven.

2007.- Els Nanos Nous tenen una ubicació nova, a la Casa de la Festa, on es poden visitar durant tot l'any a la Via Augusta, núm. 4, un museu del Seguici Popular de Tarragona
.

2008.- Els Nanos Nous vam estrenar roba nova el dia 18/08/08 realitzada per l'empresa Mercamoda, tot coincidint amb el dia de l'Arribada de l'Aigua de Sant Magí, de les Festes del 2008. Així ja dispossem de 2 mudes, una per quan estan els Nanos Nous a la Casa de la Festa expossats, i una altra per quan es realitzen sortides per les Festes de Sant Magí i Santa Tecla.

2009.- L'escultora i restauradora Sra. Àngels Cantos, realitza una restauració a les 3 parelles de Nanos (amb una nova estructura interna substituint l'original i unes noves espumes-hombreres, i al mateix temps un nou cabell pels Nanos Nous i una nova restauració de pintura degut a les plujes de Santa Tecla 2008).

El 13 d'octubre de 2008, es fa càrrec de portar els Nanos Nous al carrer, l'Associació de Portants dels Nanos Nous de Tarragona, degut a l'impediment de no poder tirar endavant nous projectes de futur, que es creien oportuns pel bon funcionament dels portants, i un grup de persones que fa molts anys els ha estat portant, vam decidir en una Junta General, formar una entitat exclusiva per portar els Nanos Nous de la Ciutat de Tarragona, i amb el que comportarà, generar unes noves il·lusions, que fins ara no es tenien, i així fomentar la figura dels Nanos Nous dins del Seguici Popular a la ciutat de Tarragona.

Per les Festes de Sant Magí 2009, vam estrenar una samarreta exclusiva com a nova entitat del Seguici Popular de Tarragona.

El matí del 23 de setembre de 2009, a l'Anada i Tornada de l'Ofici de la diada de Santa Tecla, van sortir 6 dones de l'Associació portant els Nanos Nous, com una de les coses que es va propossar l'Associació com a novetat d'enguany. Aquestes dones van ser: Mercè Salla, Montse Hernández, Txell Navarro, Elisenda Gual, Mª Elena Martí i Montse Rodríguez.

2010.- El matí de Santa Tecla s'instaurà com a tradició que a l'Anada a l'Ofici i Tornada a Ofici, els 6 nanos són portats per les dones portants de la nostra entitat.


2011.- El 21 de gener de 20011, al Saló de Plens de l'Ajuntament de Tarragona, la nostra entitat va rebre de mans de l'Alcalde de la ciutat Josep Félix Ballesteros, el diploma al mérit cultural, juntament amb la resta d'entitats del Seguici Popular de Tarragona.
2011.- El 1 de març de 2011, al Teatre Metropol de Tarragona, la nostra entitat va participar amb els Nanos del Nàstic, el Mingo i la Rosona, que durant l'any 2011 fan 25 anys d'història (1986-2011), a la Gran Gala Inaugural dels 125 anys del Club Gimnàstic de Tarragona. Gala a càrrec del grup Sala Trono, sota la direcció del tarragoní Oriol Grau, on a també es va poder veure un video on es recollia l'història del club grana on es podien veure el Mingo i la Rosona ballant a la Casa de la Festa, que dites imatges van ser grabades el mes de febrer de 2011.


2011.- Des del mes d'abril a juny, els Nanos del Nàstic, el Mingo i la Rosona, van estar expossats al Refugi número 4 del Moll de Costa, dins de l'exposició organitzada pel Club Gimnàstic de Tarragona sota el títol: 125 anys fent història 1886 -2011.


2011.- La Diada Nacional de Catalunya, 11 de setembre de 2011, la nostra entitat va participar al partit del Nou Estadi Municipal de Tarragona, entre el Club Gimnàstic de Tarragona i la U.D. Las Palmas amb la participació previa al partit del Mingo i la Rosona amb fotografia amb l'onze inicial del Nàstic i una volta a la gesta de l'Estadi dels nostres dos Nanos a la mitja part d'aquest partit.


2011.- El 29 de desembre de 2011, al Museu del Club Gimnàstic de Tarragona, el nostre President Sr. Jaume Sàez, va rebre en representació de l'Associació de Portants dels Nanos Nous de Tarragona, de mans del President del Club Gimnàstic de Tarragona el Sr. Josep Maria Andreu Prats, la litografia corresponent als actes dels 125 anys del club grana, per agrair la nostra col·laboració en aquests i també pels 25 anys dels Nanos del Nàstic durant l'any 2011. De les 125 litografies, que han estat obra del tarragoní Joan Blàzquez, la nostra entitat li va correspondre la de l'any 1922.

Foto realitzada per el fotograf del Diari de Tarragona Lluis Milian2012.- L'Associació de Portants dels Nanos Nous de Tarragona edita uns retallables, un del nano Mingo i un del nano Rosona, format per dues cartulines i plastificats, que formen la parella dels Nanos del Nàstic per vendre per Sant Magí i Santa Tecla, i que han estat dissenyats per Servirepro i Enrique Santiago a un preu de 3 euros cada unitat i s'han venut en diferents establiments de la ciutat com també a l'Estand de les Festes del Mercat Central i de l'Estand de les Festes de l'Ajuntament de Tarragona al Teatre Tarragona, tot per fer fons per els actes dels 50 anys dels Nanos Pescadors l'any 2014.

Destacar que es va fer la presentació dels retallables a l'Ajuntament de Tarragona i també al President del Club Gimnàstic de Tarragona el Sr. Josep Maria Andreu Prats.

2013.- L'Associació de Portants dels Nanos Nous de Tarragona continuem amb la col·lecció amb els retallables dels Nanos Xiquets.2013.- A l'agost d'aquest any els Nanos Nous de Tarragona, participen convidats per l'Associació Adifolk al 26è Aplec Internacional que va tindré lloc a la ciutat italiana de Verona.

2014.- Va ser l'any dels 50 anys dels Nanos Pescadors (1964 - 2014) i on hem tingut una sèrie d'actes que us detallem a continuació:
Si voleu saber sobre els Nanos Nous Petits de Tarragona, tenim un apartat a la nostra web per saber sobre ells.


Agenda pels 50 anys dels Nanos Pescadors de cara a Santa Tecla 2014:

• Presentacions dels Nanos Nous Petits de Tarragona:

- Dilluns 15 de setembre de 2014 a les 18:30 hores al Museu del Port de Tarragona va tindré lloc la presentació dels Nanos Pescadors Petits de Tarragona. Col·laboren: Port de Tarragona, Repsol i Diputació de Tarragona.

...

- Dimarts 16 de setembre de 2014 a les 18:30 hores al Palau de la Diputació de Tarragona va tindré lloc la presentació dels Nanos dels Xiquets Petits de Tarragona. Col·laboren: Diputació de Tarragona, Repsol i Port de Tarragona.

- Dimecres 17 de setembre de 2014 a les 18:30 hores als Jardins del Teatre Metropol va tindré lloc la presentació dels Nanos del Nàstic Petits de Tarragona. Col·laboren: Repsol, Diputació de Tarragona i Port de Tarragona.

• Santa Tecla Petita:

- Divendres 19 de setembre de 2014 a les 19 hores a la Plaça de la Font va ser la primera sortida dins del seguici de Santa Tecla Petita dels nostres Nanos Nous Petits de Tarragona acompanyats i apadrinats pels Nanos Petits de Reus.

• 32a. Mostra de Folklore Viu. Mostra de Nanos, Capgrossos, Cabuts i Esparriots:

- Dissabte 20 de setembre de 2014 a les 17:30 hores Exposició dels Nanos participants en la Rambla Nova (tram Font del Centenari - Despullats).

- Dissabte 20 de setembre 2014 a les 18:00 hores. Arrancada dels Nanos participants i la Cercavila fins a la Plaça de les Cols.

- Dissabte 20 de setembre de 2014 a les 18:45 hores aproximadament. Ball de lluïment de cada grup participant de forma individual a la Plaça de les Cols.

Van Participar els grups: Nanos Vells de Tarragona, Nans de Mataró, Familia Cap de Llúpia de Vic, Nans de Castellterçol, Nanos de Vinaròs, Nanos de Montblanc, Nans i Capgrossos de L'Arboç, Nans del Barri del Mercat de Cardona, Nanos Nous de Les Dominiques de Tarragona, Nanos de Reus, Nans de Manresa, Capgrossos de Vilafranca del Penedés, Dansa dels Nanos del Corpus de Valencia ballada pel Grup de Danses Sant Roc de Paiporta i Nanos Nous de Tarragona.

Organitza: Associació de Portants dels Nanos Nous de Tarragona.

Patrocinen: Ajuntament de Tarragona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Tarragona, Port de Tarragona, Dow i Repsol.

Col·laboren: Confraria de Pescadors de Tarragona, Peix Blau D.O. Tarragona i Fundació Dominiques de l'Ensenyament - Sant Domènec de Guzman de Tarragona.


Els Nanos Nous Petits, va ser el Projecte guanyador del T-6000 d'enguany.

• La Comissió Tècnica del “Projecte T-6000” de Repsol va decidir concedir els 7.000 € de dotació econòmica del premi al Projecte dels Nanos Nous Petits de Tarragona.

• L'Associació de Portants dels Nanos Nous de Tarragona és la
promotora de la nova incorporació al seguici petit.


El passat 16 de juliol els Nanos Pescadors, Jaume de Castellano i Toneta del Pagès vam participar a la Professó de la Verge del Carme al Serrallo en commemoració dels 50 anys dels mateixos Nanos Pescadors. En Jaume i la Toneta vam anar a la Professó Marítima a la barca "Pepet Guerrero" i un cop a terra, van participar a la Professó pels carrers dels barri del Serrallo.


S'han editat els retallables dels Nanos Pescadors, dels del Nàstic i dels Xiquets.

Preu de 3 euros la unitat i 5 euros la parella.

Punts de Venda:

Patronat Municipal de Turisme . Major, 39 (Durant tot l'any).

Estand de les Festes de Santa Tecla (Teatre Tarragona. Sol per les les Festes de Santa Tecla).


Diada de Sant Pere al Serrallo. Els Nanos Pescadors dins dels seus 50 anys, vam participar a la Festivitat del patró dels Pescadors Sant Pere. Al migdia després de l'Ofici a l'Església de Sant Pere i sota la pérgola de la Confraria de Pescadors amb la presentació dels retallables dels Nanos Pescadors dissenyats per Servirepro i Enrique Santiago i editats per la nostra entitat. Vam participar d'aquest acte els menuts timbalers de la Confraria de Pescadors i també el President de la mateixa Confaria Sr. Esteve Ortiz i el President del Port de Tarragona Sr. Josep Andreu. A la mateixa tarda els Nanos Pescadors Jaume de Castellano i Toneta del Pagès vam participar en la Professó de Sant Pere pels carrers dels Serrallo.


Els Nanos Nous de Tarragona van participar el passat dissabte 28 de juny a la XXIV Trobada de Gegants i Nanos de Vinaròs en commemoració dels seus 70è Aniversari dels Gegants i Nanos Vells de Vinaròs, i que va ser a intercanvi per tal de que els Nanos de Vinaròs participin a la 32a. Mostra de Folklore Viu dins dels actes de Santa Tecla 2014, concretament el dissabte 20 de setembre de 2014 a la tarda.


Artícle del Diari de Tarragona del 25/01/2014 a la secció "Maireta i seitó" de Jordi Bertran amb el títol: "La cigonya va portar els Nanos pescadors".


Presentació el passat 16/12/2013 al Diari de Tarragona del Logotip dels 50è Aniversari dels Nanos Nous de Tarragona que és obra de l'associat Jordi Espigó Sàez.


Durant l'any 2014 i 2015, els Nanos Nous han vistitat; Vinaròs (28/06/2014), Montblanc (06/09/2014), Vic (28/03/2015) i Manresa (29/08/2015).


A les festes de Santa Tecla 2014 i dins dels 50 anys dels Nanos Pescadors, es van estrenar els Nanos Nous Petits de Tarragona.

Un dels actes més importants dels 50 anys dels Nanos Pescadors va ser la 32a. Mostra de Folklore Viu: Mostra de Nanos, Capgrossos, Cabuts i Esparriots, dins dels actes de Santa Tecla 2014 amb la participació de més de 100 Nanos: Nanos Vells de Tarragona, Nans de Mataró, Família Cap de Llúpia de Vic, Nans de Castellterçol, Nanos de Vinaròs, Nanos de Montblanc, Nans i Capgrossos de L'Arboç, Nans del Barri del Mercat de Cardona, Nanos del Col·legi de les Dominiques de Tarragona, Nanos de Reus, Nans de Manresa, Capgrossos de Vilafranca del Penedès, Cabuts del Corpus de València - Grup de Danses Sant Roc - de Paiporta i Nanos Nous de Tarragona.

Cartell 32a. Mostra de Folklore Viu 20 de setembre de 2014.

Quatríptic (exterior) de la 32a Mostra de Folklore Viu 2014

Quatríptic (interior) de la 32a Mostra de Folklore Viu 2014

Galeria de fotos del Diari Nacio Digital respecte la 32a Mostra de Folklore Viu.

Galeria de fotos de Lourdes Gasol respecte la 32a Mostra de Folklore Viu.


La nostra entitat arran de l'any 2014, participa en activitats també solidaries i de divulgació dels nostres Nanos Nous, dins dels actes de les Festes de Santa Tecla: Santa Tecla a les Escoles, Festa per tothom de Dow, a la Marató de donació de Sang del Banc de Teixits i Sang de Tarragona, Santa Tecla als Hospitals i l'any 2017 visita a la Fundació L'Onada.