Els Nanos del Nàstic


ANY DE CREACIÓ: 1986
PRESENTACIÓ: 18 D'AGOST DE 1986
PES APROXIMAT: 8,5 KG

AUTOR:
VICENTE LUNA CERVERÓ (És faller valencià jubilat, que va nèixer a València l'any 1925 i viu actualment a València, ara mateix, porten el negoci familiar faller, les seves filles Maria José Luna Pérez i Maria Pilar Luna Pérez).

NOMS: MINGO I ROSONA  

 
L'any 1986 es va celebrar el centenari del Club Gimnàstic. Els directius del club van pensar que una forma de mantenir la memòria del fet seria fer una parella de nanos per tal que formessin part de la comparsa de la Ciutat. QUI REPRESENTEN ELS NANOS DEL NÀSTIC??

Ell era conegut com a "Mingo" de renom, era el Sr. Domingo (Domènec) Menasanch Pou, que va néixer a Tarragona el 3/04/1895 i fill de José Menasanch Llaveria i Carmen Pou Codina. El Mingo que fou durant molts anys treballador del Club Gimnàstic, com utiller, taquiller i porter, que va morir solter el 23/01/1980 a la Residència de Jubilats de la Mare de Déu de la Mercé, a l'edat de 84 anys, encara que amb anterioritat, havia viscut també a la Part Alta de la nostra ciutat, als carrers Calderers, número 13; Merce, número, 12 i Puig d'en Sitges, número 1.
Ella, la "Rosona" de renom, era la Sra. Rosa Javaloyes Borràs, nascuda a Alacant el 21/07/1914, filla de Vicente Javaloyes Pastor i Angela Borras Ferré i que van arribar l'any 1917 a viure a Tarragona, juntament amb els seus pares i germans Vicente i Jesús, vinculats també anys posteriors amb el Club Gimnàstic i l'arbitratge del futbol. La Rosona era una fervent seguidora del Nàstic del Serrallo, i que va morir el 15/05/1985 a l'edat de 70 anys al Serrallo de Tarragona i va estar casada - data del matrimoni el dia 11 de setembre de 1932 - amb Mariano (Marian) Casanovas Mallol, nascut a Tarragona el 7/10/1905, també del Serrallo i es dedicava al transport. Van tindré 5 fills: Josep Maria, Angela, Marià, Rosa i Vicenç. Destacar el seu fill Marià, conegut amb el renom de "Nano"i que repartia gas butà amb un camió de Transportes Rosona. El marit de la Rosona (Mariano Casanovas Mallol) va morir el 7/04/1980 a l'edat de 74 anys al Serrallo de Tarragona.

Destacar que tant el Mariano Casanovas Mallol com la Rosona van ser socis del Gremi de Marejants.
QUAN ES VAN PRESENTAR?? La presentació a la premsa va tindré lloc el dia 13 d'agost de 1986,a les instal.lacions del club, justament davant del nou monument commemoratiu del centenari, on van posar pels fotògrafs, nanos i directius. L'acte de lliurament dels dos nanos a l'Ajuntament va tindré lloc el dia 18 de agost de 1986, dilluns. Amb motiu de les Festes de Sant Magí, ahir es va produir, amb gran entusiasme i seguiment públic, la popular cercavila de nanos. Hi havia una gran novetat que era la incorporació de dos nous nanos: el Mingo i la Rossona, donats pel Club Gimnàstic a la ciutat de Tarragona. A continuació, va tindré lloc la benedicció i el repartiment de l'aigua milagrosa de Sant Magí amb un alt grau de participació. Ahir, dilluns, 18 d'agost de 1986, a les sis de la tarda, el Magí de les Timbales, Negritos, Gegants, Nanos, Grallers i la Banda de Música Ciutat de Tarragona van sortir des de la Plaça de la Font en direcció a la seu social del Club Gimnàstic a la Rambla Nova.

Una gran multitud de persones, i sobretot nens anaven seguint la cercavila i acompanyant-los per tota la Rambla. Els nanos anaven ballant al to de la música, saludant i jugant amb els més petits.

Al arribar a la seu van recollir la nova parella de nanos que s'incorpora a la comparsa, Mingo i Rosona, ell vestit amb un pantaló verd i una jaqueta de llana marró i, ella vestida de fosc, i tornaren de nou a la Plaça la Font.

Un gran escenari de fusta davant de la porta de l'Ajuntament, i dos carrosses adornades amb palmeres i amb l'aigua  milagrosa de Sant Magí i a dalt els nens vestits amb el vestit típic local, a més a més amb molta gent, estava esperant la arribada de la cercavila a la plaça.

També hi eren allí l'Alcalde de Tarragona, Josep Maria Recasens, i la seva esposa, Teresa Vives. Els nous nanos van pujar a l'escenari, juntament amb les Pubilles infantil i major de les Festes de l'any 1986 i també membres de la Junta Directiva del Club Gimnàstic i juntament alguns jugadors del club vestits amb l'equipació oficial del club, mentre tant la gent i els nens cridaven.
El canonge Mossen Batllé va beneir els nous nanos davant la impacient mirada de tots els assistents.

 Més tard el Senyor Pons, President del Club Gimnàstic, es va dirigir al públic allí present, presentant els dos nous nanos i agraint a tots la benvinguda que se'ls estava fent. Va explicar que el Mingo i la Rosona son dos personatges estretament lligats a la història del club, i agraint també als seus familiars que haguessin donat el seu consentiment i participació per a poder-los realitzar. El Senyor  Pons va acabar dient: "conserveu-los i estimeu-los com ells van estimar al Nàstic".

 Posteriorment l'Alcalde també va dirigir unes paraules al públic, i demostrant la seva alegria i agraint per que aquests nous personatges començaran a formar part de les populars Festes de Sant Magí.
La  Rossona, una dels nous nanos fou la encarregada de lliurar un ram de flors a la esposa de l'alcalde, i per últim tots junts posaren uns breus minuts per als fotògrafs.

Acte seguit tots els tarragonins van sortir per rebre l'aigua beneïda de Sant Magí.

A les set de la tarda a la Plaça la  Font estava plena de gom a gom de gent i el Mossen Pere Batllé va beneir l'aigua i a continuació va començar la cercavila en direcció al Portal del Carro.
 
La comitiva estava formada per el Magí de les Timbales, Negritos, Gegants, nanos, Grallers, ball de bastons, castellers, Banda de Música Ciutat de Tarragona i la parella de Nanos del Gimnàstic.
L'endemà , Festa de Sant Magí, van sortir amb la resta de Nanos de la ciutat, situant-se al darrera de tot, com a última parella incorporada al seguici popular dels nanos de la ciutat.

Els Nanos van ser realitzats per un artista faller valencià, com en el cas dels pescadors també va ser un faller, en aquest cas els Nanos dels Nàstic va ser el faller valencià Sr. Vicente Luna Cerveró.
Van costar 400.000 pessetes, subvencionades per la "Caja Provincial de Ahorros de Tarragona".Els nostres Nanos, Mingo i Rosona, van fer la sacada d'honor al Nou Estadi, al partit de futbol del Trofeo Nostra Catalunya, disputat el 18 d'agost de 1986 entre el Club Gimnàstic i la UE Figueres, amb el resultat final de 1-1 i el Nàstic es va classificar a la tanda de penalts, on jugaria el següent dia 22 d'agost, a l'Estadi de Sarrià de l'Espanyol, la final contra el Lleida. Destacar que en aquest Nàstic - Figueres, entre els assistents a la grada hi havien Xavier Azkargorta, Xavier Clemente i Valentín Mora. Font: Diari de Tarragona (13 d'Agost de 1986, 18 i 19 d'Agost de 1986).