Biografía de Vicent Luna Cerveró


El senyor Vicente Luna Cerveró, nascut a València el 1925, va entrar en contacte, a través del seu pare, fuster de la Casa de la Misericòrdia de València, amb les tècniques pròpies d’aquest ofici, l’aprenentatge de les quals, a partir de 1939, va compaginar amb els estudis de dibuix i modelatge en l’Escola d’Arts i Oficis. Amant també de la tauromáquia amb el sobrenom de Xiquet de Montserrat, degut a que la seva mare era de la població valenciana de Montserrat.
El 1951 planta la seva primera falla, i el 1955 debuta en la Secció Especial. Durant el període 1961 a 1963 obté, consecutivament, el primer premi de la Secció Especial, i, entre els anys 1973 i 1983, planta, ininterrompudament, la falla de l’Ajuntament de València.

Té quatre ninots indultats a l’Exposició del Ninot i diversos grups indultats pel Gremi d’Artistes Fallers. Concretament, la falla que va plantar en 1963 al Mercat Central, amb el lema “I va bola!”, que representava el Mercat Comú Europeu, ha sigut reconeguda, en molts fòrums fallers, com una de les millors falles del segle XX.Al llarg de la seva carrera també s’ha dedicat a l’escultura –cal destacar les seves escultures en bronze realitzades per al Museu Taurí de Valencia– i a la construcció de carrosses, maquetes, motius per a fires o exposicions nacionals i internacionals, i decorats per a grans superproduccions cinematogràfiques com Lawrence d’Aràbia, 55 dies a Pequín, Viatge al Centre de la Terra, etc., o per a obres teatrals.

Per tant, el senyor Vicente Luna Cerveró és una de les figures més rellevant en una de les manifestacions de la cultura popular més arrelada en la Comunitat Valenciana, com són les Falles, món que s’ha vist enriquit de manera destacable gràcies a les seves aportacions artístiques.
L'any 1986 va realitzar als seus tallers fallers del carrer Sànchez Arjona, 10 de València, els nanos del Club Gimnàstic de Tarragona, amb els dos personatges, masculí com femení, de Mingo i Rosona, en motiu del Centenari del club tarragoní, a partir d'unes fotos de carnet.
Actualment aquest gran mestre faller, esta jubilat, encara que se'l pot veure pel taller amb la seva bata blanca i va rebre a 7 d'octubre de any 2005 de mans de la Generalitat Valenciana per decret firmat pel seu President Sr. Francisco Camps Ortiz, Distinció al Mèrit Cultural.Porten avui en dia aquesta empresa familiar dedicada a Les Falles i d'altres elements, les seves filles Ma. Pilar Luna Pérez i Ma. José Luna Pérez, al taller familiar de la Ciutat de l'Artista Faller.

Destacar que Vicent Luna Cerveró té un llibre que explica la seva vida i la seva obra que és titula : "Vicent Luna, l'art de fer falles" que l'autor és Associació d'Estudis Fallers i editat per l'Ajuntament de València .

Com també Vicent Luna té un pasdoble al seu nom, editat l'any 1979. La música és del mestre Joaquim Albiach i la lletra del també artista faller i poeta festiu Vicente Tortosa, amb la veu de Josep Llopis.